EVENTS & FESTIVALS

NAVARINIA

Επέτειος της ιστορικής Ναυμαχίας του Ναυαρίνο

Κάθε χρόνο ο Δήμος Πύλου-Νέστορος τιμώντας την αυτοθυσία των προγόνων μας εορτάζει την επέτειο της ιστορικής Ναυμαχίας του Ναυαρίνο.

Ιστορία

Στις 20 Οκτωβρίου 1827, οι συμμαχικές Δυνάμεις της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας αποφάσισαν να επέμβουν και να δώσουν τέλος στο μαρτύριο των υπόδουλων Ελλήνων, οι οποίοι υπέφεραν από τις επεκτατικές διαθέσεις του Ιμπραήμ Πασά. Η κατάσταση στην επαναστατημένη Ελλάδα είχε επιδεινωθεί από το 1825 μετά την απόβαση στην Πελοπόννησο του αιγυπτιακού στρατού. Το γεγονός αυτό θορύβησε τις μεγάλες Δυνάμεις αναγκάζοντας τες να ασχοληθούν με το ελληνικό πρόβλημα. Η νευραλγικής σημασίας θέση της Ελλάδας κίνησε το ενδιαφέρον τους. Ο πρέσβης της Αγγλίας στην Κωνσταντινούπολη, Κάνινγκ, κατέβαλε φιλότιμες προσπάθειες προκειμένου να αναλάβει η χώρα του την πρωτοβουλία για τη διευθέτηση του ζητήματος. ΟΙ προσπάθειές του προσέκρουσαν στο πρωτόκολλο της Πετρούπολης. Οι δυσκολίες πολλαπλασιάζονταν καθώς η Αυστρία προσπαθούσε να ματαιώσει την αγγλορωσική συμφωνία.

Η Γαλλία αναλαμβάνει πρωτοβουλία και τον Ιανουάριο του 1827 υπέβαλε στην κρίση της Αγγλίας σχέδιο συνθήκης για την ειρήνευση στην Ελλάδα, χωρίς όμως να προβλέπει τρόπους εξαναγκασμού αποδοχής από τους Τούρκους. Μετά από ένα μήνα και την εκδήλωση του ρωσικού ενδιαφέροντος, η οποία απειλούσε να διαταράξει την ισορροπία, αλλά και κυρίως εξαιτίας της αδιαλλαξίας της Πύλης ανάγκασε τις προστάτιδες Δυνάμεις ότι η διπλωματία δεν θα επιφέρει αποτελέσματα. Καθοριστικής σημασίας ήταν και οι διπλωματικές προσπάθειες του Ιωάννη Καποδίστρια, ιδίως προς τον τσάρο Αλέξανδρο της Ρωσίας.

Τον Ιούλιο του 1827 ο ναύαρχος Κόδριγκτον λαμβάνει οδηγίες περί μέτρων κατά του οθωμανικού στόλου οι οποίες όμως δε θα καταλήξουν σε εχθροπραξίες. ΟΙ τρεις δυνάμεις επιθυμούσαν ειρηνικό διακανονισμό.

Στις 16 Οκτωβρίου 1827 ο Κόδριγκτον έλαβε νεώτερες οδηγίες οι οποίες μεταξύ άλλων ανέφεραν: ” Όσο για τα τουρκικά και αιγυπτιακά πλοία, που βρίσκονται τώρα στα λιμάνια του Ναυαρίνου και της Μεθώνης και που θα επιμείνουν εκεί, θα πρέπει να αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο επίθεσης”.

Μια ημέρα πριν τη ναυμαχία ο Κόδριγκτον καλεί τους Άγγλους διοικητές και πλοιάρχους για να αποφασίσουν το σχεδιασμό των επιχειρήσεων. Τα συμμαχικά πλοία δε θα πυροβολούσαν αν δεν τους δινόταν σήμα. Την επόμενη ημέρα, η δραστηριότητα του συμμαχικού στόλου άρχισε από τα ξημερώματα. Το μεσημέρι ο Κόδριγκτον έδωσε σήμα εισόδου του συμμαχικού στόλου στον κόλπο. Η ατμόσφαιρα άρχισε να ηλεκτρίζεται. Μια βάρκα από τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο μετέφερε στον Κόδριγκτον την απαίτηση του Αιγύπτιου Ναυάρχου να μην προχωρήσει μέσα στο λιμάνι. Ο Κόδριγκτον απάντησε σε αυστηρό ύφος ότι είχε έρθει να δώσει και όχι να πάρει εντολές. Λίγες ώρες αργότερα η μάχη ξεκίνησε και πήρε ανυπολόγιστες διαστάσεις.

Αν και οι εχθροί υπερτερούσαν αριθμητικά οι καταστροφές που δέχθηκαν ήταν αντίστροφα δυσανάλογες. Κάθε χρόνο τις εκδηλώσεις τιμούν πέρα από την ηγεσία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, οι πρέσβεις του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Ρωσίας. Οι εκδηλώσεις διαρκούν δυο ημέρες και πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται για να τις παρακολουθήσει.

Περισσότερες πληροφορίες

en_USEnglish