Nέστωρ (Χώρα)

Η περιοχή

Το όνομα αυτής της Δημοτικής Ενότητας προέρχεται από τον Νέστορα, τον βασιλιά της αρχαίας Πύλου. Σύμφωνα με τον Όμηρο, ο Νέστωρ οδήγησε την Πύλο στον Τρωικό πόλεμο με 90 πλοία, ενώ στα γραπτά είναι γνωστός ως ένας σοφός και συνετός βασιλιάς. Η Δημοτική Ενότητα Νέστορος αποτελείται από τη Δημοτική

Πληροφορίες

Η έδρα της ενότητας, η Χώρα, είναι μια πολυσύχναστη κοινότητα αγροτών και μικρών επιχειρήσεων, ταυτόχρονα παγκοσμίως γνωστή στους αρχαιολογικούς κύκλους, λόγω των σημαντικών ανακαλύψεων που έγιναν τον προηγούμενο αιώνα στο μυκηναϊκό παλάτι του Άνω Εγκλιανού, γνωστό και ως Παλάτι του Νέστορα. Το παλάτι βρίσκεται μόλις 4 χλμ. νότια της Χώρας και είναι ένα καλό παράδειγμα μυκηναϊκής αρχιτεκτονικής, όντας παράλληλα ένα από τα καλύτερα διατηρημένα βασιλικά κτίρια εκείνης της εποχής στην Ελλάδα. Το παλάτι είναι ένα μνημείο αρχαίων πληροφοριών, το οποίο έχει επιβιώσει για περισσότερο από τρεις χιλιάδες χρόνια, για έναν πολύ περίεργο λόγο: το γεγονός ότι καταστράφηκε από τη φωτιά ήταν αυτό που το βοήθησε να κρατήσει ζωντανά τα στοιχεία του! Οι πινακίδες γραμμικής Β και άλλα ευρήματα ψήθηκαν από τη φωτιά, διατηρώντας ανεκτίμητες πληροφορίες σχετικά με τη γλώσσα, τη θρησκεία, την οικονομική και κοινωνική ζωή της εποχής και της περιοχής. Η περιοχή του ανακτόρου υποβλήθηκε πρόσφατα σε σημαντική ανακαίνιση, καθιστώντας την πιο προσιτή στους επισκέπτες, γι αυτό και αξίζει μια επίσκεψη για να μάθετε περισσότερα για την αρχαία ιστορία μας, με το να βυθιστείτε στο αρχαίο τοπίο και να χαρείτε την εκπληκτική ομορφιά του τοπίου.

nestor4 1

Η Χώρα στεγάζει επίσης το Αρχαιολογικό Μουσείο, στο οποίο εκτίθενται ευρήματα από το παλάτι, καθώς και από τη γύρω περιοχή. Πολύ εντυπωσιακός είναι ο μεγάλος αριθμός χρυσού που δινόταν για προσφορές, όπως κύπελλα και κοσμήματα, που υποδηλώνουν το κύρος και τον μεγάλο πλούτο του αρχαίου βασιλείου. Ανάμεσα στα αξιοθέατα της Χώρας είναι και το Κεφαλόβρυσο, που βρίσκεται περίπου 1 χλμ. έξω από τον οικισμό, στην είσοδο για το δρόμο προς Καλαμάτα, αλλά και η Αγία Σωτήρα, με τα πολλά νερά και την πλούσια βλάστηση από ελιές και πλατάνια. Εκείνοι που αγαπούν τη θάλασσα μπορούν να απολαύσουν τα γαλάζια νερά του Ιονίου στις παραλίες του Ρωμανού και του Πετροχωρίου. Η παραλία Βοϊδοκοιλιά ξεχωρίζει ως η πιο διάσημη στη Μεσσηνία και νομίζουμε ότι είναι η πιο όμορφη στην Ελλάδα! Το όνομα προέρχεται από τη μεγάλη καμπύλη του κόλπου, που μοιάζει με την κοιλιά ενός βόδιου και αποτελεί μέρος της προστατευόμενης ζώνης Natura 2000. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να γνωρίσουν τη φύση με πεζοπορία στα χωριά Ποταμιά, Σταυρός, Φλεσιαδιά, Μεταξάδα και Παλαιό Λουτρό, ενώ δεν πρέπει να παραλείψει κανείς να επισκεφθεί το σπήλαιο του Κουειφέρου, όπου μπορεί να δει και το παρεκκλήσι των Αγίων Αναργύρων.

Όλες οι κοινότητες Νέστορος είναι γνωστοί σε τοπικό επίπεδο για τα πολλά παραδοσιακά φεστιβάλ και τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται από το Δήμο και τους Συλλόγους καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους. Έτσι δεν έχει σημασία πότε βρίσκεστε στην περιοχή, υπάρχει πάντα κάτι ενδιαφέρον να δείτε ή να κάνετε.

Τα λέμε σύντομα στο Βασίλειο του Νέστορα!

Κοινότητες

Κοινότητα της Χώρας και τις Τοπικές Κοινότητες Αμπελόφυτο, Κορυφάσιο, Μεταξάδα, Μυρσινοχώρι, Παλαιό Λουτρό, Φλελιάδα και μια παραθαλάσια κοινότητα τον Ρωμανό.

Φωτογραφίες

Χάρτης

elGreek